niedziela, 26 marca 2017

Vegan chilli, cardamone and vanilla carrot brownies (My favourite taste blend)


Yeah, the name is long and complicated, but the recipe itself is really easy. And it tastes just... Amazing. Rich, moist and creamy, melting in your mouth with subtle aroma of vanilla and cardamone, with touch of heat from chilli. It's one of the best carrot cakes I've ever eaten- even though it's quite diffrent from an ordinary one.

Tak, nazwa jest długa i skomplikowana, ale przepis jest naprawdę prosty. I smakuje po prostu... Niebiańsko. Ciężkie, wilgotne i kremowe, rozpływające się w ustach, zostawiające subtelne smaki wanilii i kardamonu z ostrą nutą chilli. Jedno z najlepszych marchewkowych ciast, jakie jadłem- mimo tego, że różni się od zwykłego.


You'll need:
400 g of carrots
300 g of whole-wheat flour
250 g of brown sugar
225 ml of oil
3 tbsp of ground flax seeds
1 cup of warm water
1/2 tbsp of baking powder
1 tbsp of salt
1 tbsp of chilli
1 tbsp of cinnamon
2 tbsp of cardamone
150 g of walnuts
1 vanilla pod
For the cashew spread:
100 g of soaked cashews
1/3 cup of vegetable milk
2 tbsp of agawa syrup
2 tbsp of lemon juice

Będziesz potrzebować:
400 g marchewek
300 g mąki z pełnego przemiału
250 g cukru trzcinowego
225 ml oleju
3 łyżki mielonego lnu
1 szklanki ciepłej wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczki soli
1 łyżeczki chilli
1 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczek kardamonu
150 g orzechów włoskich
1 laska wanilii
Na krem z nerkowców:
100 g namoczonych orzechów nerkowca
1/3 szklanki mleka roślinnego
2 łyżek syropu z agawy
2 łyżek soku z cytryny


Heat the oven up to 180°C. Peel and grate the carrots. Mix flax and water, leave for 5 minuts and beat for 2 minuts with sugar and oil, until combined, pale and fluffy. Mix all dry ingredients. Mix everything together(including walnuts and paste of vanilla). Bake for 40-50 minuts in a baking tray of chosen shape. Blend ingredients for the spread and, well, spread the cake with spread. Sprinkle it with choosen toppings, like cocoa nibs or carrot powder, and enjoy! 

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Obierz i zetrzyj marchew. Zmieszaj len z wodą, zostaw na 5 minut i ubijaj przez następne 5 z olejem i cukrem, aż się połączy i stanie lekko puszyste. Zmieszaj wszystkie suche składniki. Połącz wszystko(włącznie z orzechami włoskimi i pastą z laski wanilii) i piecz w wybranej formie przez 40-50 minut. Zblenduj wszystkie składniki na krem i rozsmaruj na cieście. Posyp wybranymi dodatkami, jak pudrem z marchwi albo kruszonym ziarnem kakaowca. Smacznego!


Don't forget to check my Instagram account! https://www.instagram.com/dr.mossylawn/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz