poniedziałek, 6 marca 2017

Beetroots and chocolate vol 1

Hi!
One thing about truffles that bothers almost everyone is their caloricity... You can always find a loophole, though. So people invented energy balls. I present to you my own interpretation of vegan truffles: sunflower seed vegan truffles with goji berries and cocoa nibs.

Cześć!
Jedna rzecz, jakiej nikt nie lubi w truflach, to kalorie... Jednak zawsze znajdzie się jakiś sposób na poradzenie sobie z takimi problemami. Dlatego ludzie wynaleźli "energy balls", czyli trufle z orzechów i daktyli. Przedstawiam wam swoją własną wariację: wegańskie trufle z nasion słonecznika z jagodami goji i kruszonym ziarnem kakaowca.


You'll need:
200 g of sunflower seeds
200 g of dates (soaked overnight)
100 g of coconut flakes
50 g of goji berries
40 g of cocoa nibs
powdered beetroot
cocoa powder
pinch of salt

Będziesz potrzebować:
200 g nasion słonecznika
200 g daktyli nasączonych przez noc w wodzie
100 g wiórków lub płatków kokosowych
50 g jagód goji
40 g kruszonych ziaren kakaowca
puder buraczany
kakao
szczypta soli


Blend dates, sunflower seeds and coconut flakes until it's smooth ad with no chunks. Add goji berries (you can soak them to make them softer), cocoa nibs and salt. Leave the mixture in refrigerator for at least an hour.

Zblenduj daktyle, nasiona słonecznika i wiórki kokosowe na gładką masę. Dodaj jagody goji (możesz je namoczyć, żeby były miękkie), ziarno kakaowca i sól. Zostaw miksturę w lodówce na przynajmniej godzinę.


Roll balls in size of table tennis ball from the truffle mass and cover them in powdered beetroot ad cocoa powder.
Enjoy!

Utocz kulki wielkości piłeczek od tenisa stołowego z masy i obtocz je w buraczanym pudrze i kakao.
Smacznego!


Tips
You always can not add goji berries and cocoa nibs, or you can replace them with any crushed nuts or almond flakes. You don't have to roll it in beetroot powder and cocoa neither. You can use coconut flakes, almond flakes, matcha powder, spirulina powder or any powdered vegetable or fruit.

Wskazówki
Nie musisz dodawać jagód goji ani ziarna kakaowca do masy. Możesz zastąpić je jakimikolwiek kruszonymi orzechami lub płatkami migdałów. Zamiast pudru buraczanego i kakao możesz użyć wiórków kokosowych, matchy, spiruliny, płatków migdałów lub jakiegokolwiek pudru warzywnego lub owocowego.


Check out my Instagram with a lot of pictures and some recipes! 

2 komentarze: