sobota, 4 marca 2017

Spring is coming! Today outside in Warsaw is about 14°C and sun is shining bright. All plants and trees are waking up after winter nap. I can't wait to taste fresh grown veggies... But just for now i will stay with greenhouse plants and maby some delicious natural DIY pancakes. I present to you beetroot and spirulina pancakes with homemade vegan cashew ricotta.

Wiosna nadchodzi! Dzisiaj na zewnątrz w Warszawie jest koło 14°C i słońce mocno świeci. Wszystkie rośliny budzą się po zimowej drzemce. Nie mogę się doczekać smaku świeżych warzyw... Ale na razie zadowolę się szklarnianymi i naturalnie barwionymi pancakesami. Przedstawiam wam placki bananowe z burakiem i spiruliną, przekładane wegańską domową ricottą z nerkowców.



For one plate you'll need:
80-100 g of cashews (soaked overnight)
2 ripe bananas
2 tablespoons of flour
6-8 tablespoons of vegetable milk
half a teaspoon of lemon juice
pinch of salt
half a teaspoon of beetroot powder
half a teaspoon of spirulina, matcha or other green powder
agawa syrup (or any different sweetener)

Na jedną porcję będziesz potrzebować: 80-100 g namoczonych przez noc nerkowców
2 dojrzałe banany
2 czubate łyżki mąki
6-8 łyżek mleka roślinnego
połowa łyżeczki soku z cytryny
szczypta soli
połowa łyżeczki pudru z buraków
połowa łyżeczki spiruliny, matchy czy innego zielonego proszku
syrop z agawy (lub inny słodzik)


For pancake batter base blend bananas and flour in food processor until it's smooth and have no lumps or banana pieces. Divide in two and add food coloring to each half.

Do ciasta zblenduj banany z mąką na gładką masę bez grudek. Rozdziel na pół i dodaj barwniki do odpowiednich miseczek.


Fry your pancakes on medium heat for 2-3 minuts on each side. You should make 4-5 pancakes from one portion of batter.

Smaż pancakesy przez 2-3 minut z każdej strony na wolnym ogniu. Z jednej porcji ciasta powinno wyjść 4-5 pancakesów.


For ricotta blend the cashews with milk, lemon juice, salt and half a teaspoon of agawa syrup. Layer pancakes with ricotta, drizzle with agawa syrup and sprinkle with your faverouite toppings (i used cocoa nibs, millet flakes and popped amaranth). Enjoy!

Na ricottę zblenduj nerkowce z mlekiem, sokiem z cytryny, solą i połową łyżeczki syropu z agawy. Przełóż pancakesy masą, polej syropem z agawy i posyp ulubionymi dodatkami (ja użyłem kruszonych ziaren kakao, płatków jaglanych i ekspandowanego amarantusa). Smacznego!

2 komentarze: