wtorek, 7 marca 2017

Harissa (Who mentally healthy blends chilli peppers and hopes for something edible?)


Hi!
I ate harissa for few times now and every single time the experience was almost extatic...  It's heat, sweetness and tartiness combined with incredible aroma of roasted cilantroseeds, fennel seeds and cumin seeds make an unbelievebly delicious mix. And it can be used to literally ANYTHING. As a dip, sauce, topping for hummus, addition to soup or a marinade, just to name a few. When i heared, how easily it can be made, i couldn't be more happy.

Hej!
Do tej pory jadłem harissę tylko kilka razy i za każdym razem doświadczenie było prawie ekstatyczne... Jej ostrość, słodkość i kwaskowatość połączone z intensywnymi aromatami kuminu, nasion kopru włoskiego i kolendry tworzą niesamowicie pyszną mieszankę. I może być użyta dosłownie do WSZYSTKIEGO. Jako dip, sos, dodatek do hummusu, do zupy lub jako marynata, żeby wymienić tylko kilka zastosowań. Kiedy usłyszałem, jak łatwo się to robi, nie mogłem być bardziej szczęśliwy.


For this recipe you'll need:
10 chilli peppers
10-12 garlick cloves
1 small red onion
1 red bell pepper
2,5 tsp of cumin seeds
2,5 tsp of fennel seeds
2,5 tsp of cilantro seeds
100 ml of oliveoil
2 tsp of salt

Do zrobienia harissy będziesz potrzebować:
10 papryczek chilli
10-12 ząbków czosnku
1 mała czerwona cebula
1 czerwona papryka
2,5 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
2,5 łyżeczki nasion kopru włoskiego
2,5 łyżeczki nasion kolendry
100 ml oliwy
2 łyżeczki soli


Roast cumin, fennel seeds and cilantroseeds on a dry pan and blend them or grate in a mortar for a fine powder. Deseed all peppers and cut them roughly, then blend garlick, chilli peppers, onion, oliveoil and red bell pepper for a paste. Transfer to a pan and cook until the consistency is similar to jam. Then add powdered spices and salt. Wait for it to cool and transfer to a jar. You can drizzle it with oliveoil and keep in a fridge up to one week.

Podpraż kmin i nasiona kopru i kolendry na suchej patelni i zblenduj lub zmiażdż w moździerzu na proszek. Następnie wyczyść papryczki i paprykę z nasion. Zblenduj je z cebulą, czosnkiem i oliwą na gładką masę i przenieś do garnuszka. Smaż, ciągle mieszając, aż osiągnie konsystencję dżemu. Zdejmij z ognia i dodaj przyprawy i sól. Zaczekaj, aż ostygnie, i wlej do słoika. Możesz polać harissę oliwą i trzymać w lodówce do tygodnia.


Don't forget to check my Instagram account! https://www.instagram.com/dr.mossylawn/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz