Hummus is joy.
Hummus is life.
I mean... Who doesn't love good hummus?
Especially with some delicious homemade pita bread and stunning toppings... And it's perfect for social meetings, not only because of it's visual values, but also because of its exquisite taste. I found this recipe few years ago and have had upgrading it untill i brought it to perfection.
Hummus to radość.
Hummus to życie.
Kto nie lubi dobrego hummusu?
Szczególnie z przepysznym, domowym chlebkiem pita i powalającymi dodatkami... I jest perfekcyjny do spotkań towarzyskich, nie tylko z powodów wizualnych, ale także z powodu niezwykłego smaku. Znalazłem ten przepis parę lat temu i ulepszałem go, aż doszedłem do perfekcji.
For the hummus you'll need:
200 g of chickpeas
2 tbsp of homemade tahini
juice of half of a lemon
2 small or 1 big garlick cloves
oliveoil
salt
pepper
half a tsp of ground cumin
half a tsp of ground cinnamon
half a tsp of ground cilantro seeds
quarter a tsp of ground nutmeg
Do hummusu będziesz potrzebować:
200 g ciecierzycy
2 łyżek domowej tahiny
sok z połówki cytryny
2 małe lub 1 duży ząbek czosnku
oliwy
soli
pieprzu
pół łyżeczki mielonego cynamonu
pół łyżeczki mielonego mielonego kminu rzymskiego
pół łyżeczki mielonej kolendry
ćwierć łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Rinse the chickpeas and soak them overnight or for at least 8 hours. Boil them in same water, salted, until tender and soft (for about 2-3 hours). Save few tablespoons for toppings. Blend with all the ingridients except oliveoil, salt and pepper, gradually pouring in the water from cooking (about one cup) until reaches desired consistency. Season with salt and pepper and transfer into a bowl. Drizzle with oliveoil and serve. You can also keep it in a fridge in a jar for 4 to 5 days.
Przepłucz cieciorkę i namocz w wodzie przez noc lub na przynajmniej 8 godzin. Ugotuj w tej samej, osolonej wodzie aż będzie miękka (2-3 godzin). Zachowaj kilka łyżek do dodatków. Zblenduj z resztą dodatków oprócz soli, pieprzu i oliwy, stopniowo dodając wody z gotowania (około jednej szklanki) aż osiągnie pożądaną konsystencję. Dopraw solą i pieprzem, przełóż do miski, polej oliwą i podaj lub przechowuj w lodówce w słoiku przez 4 do 5 dni.
For the flatbreads you'll need:
200 g of 00 flour or bread flour
200 g of all-purpouse flour
5 tbsp of oliveoil
3/4 cup of hot water
1 tbsp of yeast
1/2 tbsp of salt
Do placków chlebowych będziesz potrzebować:
200 g mąki typu 00 lub mąki chlebowej
200 g mąki zwykłej
5 łyżek oliwy
3/4 szklanki gorącej wody
1 łyżeczka suchych drożdży
pół łyżeczki soli
Mix all the ingredients together and leave in a worm place for half an hour. Knead it for 5 minutes on a dusted surface and divide in 8-10 dough balls. Roll every each one until it's about 2 mm thin. Fry it on a dry pan for 1-2 minutes on each side on a medium heat. Place in a bowl and serve.
Zmieszaj wszystkie składniki i zostaw w ciepłym miejscu na pół godziny. Zagniataj przez 5 minut na oprószonej mąką powierzchni i podziel na 8 do 10 cześci. Rozwałkuj każdą do grubości 2 mm i smaż na suchej patelni przez 1-2 minut z każdej strony na średnim ogniu. Podawaj w misce lub półmisku.
100 g kalamata olives
3 small red onions
saved chickpeas
a lot of parsley
harissa (the recipe is on my blog)
seeds of one pomegranade
one tbsp of tomato paste
salt
pepper
oliveoil
Do dodatków będziesz potrzebować:
100 g oliwek kalamata
3 małe czerwone cebule
zachowaną cieciorkę
mnóstwo pietruszki
harissę (przepis jest na blogu)
nasiona granatu
jedną łyżkę przecieru pomidorowego
soli
pieprzu
oliwy
Peel and chop the onions roughly, add a tbsp of oliveoil and a pinch of salt. Mix in hands and place in a bowl for 1-2 hours. Chop parsley leaves and place in a bowl. Peel and deseed the pomegranade and place the seeds in a bowl. Place the kalamata olives in a bowl. Place harissa paste in a bowl. Mix the chickpeas, tomato paste, tbsp of oliveoil and a pinch of salt, and place them in a bowl. Serve everything like on the pictures and enjoy!
Obierz i posiekaj w piórka cebule, dodaj łyżkę oliwy i szczyptę soli i zmieszaj w rękach. Umieść w misce i zostaw na 1-2 godzin. Posiekaj drobno pietruszkę i umieść w misce. Obierz granat i zrób to samo, co wcześniej. Tak samo oliwki i pastę harissa. Zmieszaj cieciorkę, przecier pomidorowy, łyżkę oliwy i szczyptę soli. Umieść w misce. Ułóż wszystko tak jak na zdjęciach i... Smacznego!
Don't forget to check out my Instagram account! https://www.instagram.com/dr.mossylawn/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz