niedziela, 5 marca 2017

How to: survive weekend without TV series

I love good pasta... And when you consume it with friends, you feel like you have your place in world. Yesterday i went to my sister, and, as she begged to cook something for her, i gathered some food i had in my pantry and jumped into the bus. You can call it leftover pasta, and, though it's not aestethical as such, it's really delicious.

Kocham dobry makaron... I kiedy jem go z przyjaciółmi, czuję, że odnalazłem swoje miejsce na świecie. Wczoraj pojechałem do siostry, i kiedy przez telefon błagała mnie o zrobienie jej czegoś dobrego do jedzenia, wbiegłem do spiżarni, chwyciłem parę rzeczy, które znalazłem, i wskoczyłem do autobusu. Jest to więc właściwie makaron z resztek, i chociaż nie jest wyjątkowo piękny, w smaku jest niezrównany.


Well, for this beautiful pasta dish for 3-5 persons you'll need:
1 small onion
2 garlick cloves
one tin of tomatoes (about 400 g)
500 g penne rigate
oliveoil
white wine (medium dry)
salt, pepper
10 g of soaked cashews
5 tablespoons of plant milk

Do zrobienia tego pięknego dania dla 3-5 osób będziesz potrzebować:
1 małej cebuli
2 ząbków czosnku
jednej puszki pomidorów (około 400 g)
500 g penne rigate
oliwy 
białego, półwytrawnego wina
sól, pieprz
10 g namoczonych nerkowców
5 łyżek roślinnego mleka


First, blend cashews and plant milk until smooth. Dice an onion. Fry it on oliveoil with minced garlick for 10 minuts on low heat, still mixing. Pour in some wine and reduce, then mix in tomatoes. Cook on low heat for ten minuts. Meanwhile, cook pasta untill it's al dente. Pour the cashew cream to the sauce, season with salt and pepper and toss in the pasta. Toss it for about a minute and serve. You can drink rest of the wine with pasta, if you're 18 or older. ;)

Najpierw zblenduj nerkowce i mleko na gładko. Posiekaj cebulę i czosnek. Smaż na wolnym ogniu na oliwie przez dziesięć minut, ciągle mieszając. Wlej trochę wina i zredukuj, po czym wmieszaj pomidory. Gotuj przez dziesięć minut. W międzyczasie przyrządź makaron według instrukcji na opakowaniu (żeby był al dente). Dolej do sosu śmietanki z nerkowców i wrzuć makaron. Trzymaj na ogniu przez następną minutę, ciągle mieszając. Podaj w głębokich talerzach. Można się napić reszty wina do dania, jeśli jest się pełnoletnim ;)


Check out my Instagram account! https://www.instagram.com/dr.mossylawn/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz