Hi!
How was your day?
For a comforting and healthy saturday or sunday breakfast I reccomend this delicious and really simple jar bressert: Layers of cardamone chia pudding, flax seeds cinnamon pudding, salted chocolate nice cream and orange slices. It's sugarfree and glutenfree, and completely vegan. And it tastes and looks just great.
Hej!
Jak wam minął dzień?
Na przepyszne i zdrowe śniadanie rano w sobotę albo w niedzielę polecam Wam ten bardzo prosty deser: Warstwy kardamonowego puddingu chia, cynamonowego lnu i czekoladowych lodów z solą z banana, z plastrami pomarńczy. Nie zawiera cukru, glutenu i jest całkowicie wegańskie. I wygląda i smakuje po prostu świetnie.
For this recipe for 2 you'll need:
1 cup + 8 tbsp of vegetable milk
2 large ripe bananas
4 tbsp of chia seeds
2 tbsp of ground flax seeds
1/2 cup of warm water
1 orange
4 tbsp of cocoa powder
pinch of salt
1/2 tbsp of cardamone
1/2 tbsp of cinnamon
3 tbsp of sweeteners (like agawa syrup)
some crushed nuts, cocoa nibs, popped amaranth or millet flakes for garnishing
2 jars (about 500 ml)
Do tego przepisu dla dwóch osób będziesz potrzebować:
1 szklankę + 8 łyżek mleka roślinnego
2 dużych, dojrzałych bananów
4 łyżek nasion chia
2 łyżek mielonego lnu
1/2 szklanki ciepłej wody
1 pomarańczy
4 łyżek kakao
szczypty soli
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczek słodzików (jak syrop z agawy)
kruszonych orzechów, kruszonego ziarna kakaowca, ekspandowanego amarantu albo płatków jaglanych do posypywania
2 słoików (koło 500 ml)
Freeze sliced bananas. Mix 1 cup of milk with chia seeds, cardamone and 2 tbsp of sweetener, repeat after hour and leave in the fridge overnight. Peel and slice an orange with a knife in 4-6 slices. Blend bananas, cocoa powder, 8 tbsp of milk and salt until smooth and place in a freezer for 30-60 minuts. Mix flax seeds, warm water, cinnamon and 1 tsp of sweeteners.
Zamroź pokrojone banany. Zmieszaj szklankę mleka z nasionami chia, dwoma łyżeczkami słodzików i kardamonem i powtórz po godzinie. Umieść w lodówce na noc. Obierz i pokrój pomarańczę nożem na 4-6 plastrów. Zblenduj banany, kakao, resztę mleka i sól na gładką masę i zostaw w zamrażarce na pół godziny do godziny. Zmieszaj len, ciepłą wodę, cynamon i łyżeczkę słodzików.
Press one orange slice to jar's facet and pour in half of the flax pudding. Press another slice or two and carefully pour in half of chia pudding. Scoop in the chocolate nice cream. Repeat with another jar. For garnish I used millet flakes, cocoa nibs and popped amaranth.
Przyciśnij plaster pomarańczy do ścianki słoika i wlej połowę lnu. Przyciśnij drugi lub dwa pozostałe plastry i wlej połowę puddingu chia. Nałóż lody czekoladowe. Powtórz z następnym słoikiem. Do dekoracji użyłem płatków jaglanych, ekspandowanego amarantusa i kruszonego ziarna kakaowca.
Don't forget to check my Instagram account! https://www.instagram.com/dr.mossylawn/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz