piątek, 10 marca 2017

Mango, spirulina and coffe breakfast drink (when you try to stay fit, but then there's food)

Hi!
At last... WEEKEND. I waited for it for too long. My day started with a delicious jar of goodies... Some chia and spirulina pudding, some flax seed and coffe pudding and a load of thick mango Nice Cream smoothie. Perfect breakfast. And that's all for this part of my post. I know you've expected some funny childhood story about this food, but there is no such and i'm too tired to make one up.

Cześć!
W końcu... WEEKEND. Czekałem na niego zbyt długo. Mój dzień zaczął się od pysznego słoika dobroci... Pudding chia z spiruliną, parzony len z kawą i mnóstwo gęstego, mrożonego smoothie z mango. Perfekcyjne śniadanie. I to by było na tyle, jeśli chodzi o tą część postu. Wiem, pewnie spodziewaliście się czegoś ciekawszego, chociażby zabawnej historii z dzieciństwa związanej z tą potrawą. Nie ma takiej, a ja jestem zbyt zmęczony, żeby ją wymyślać.


To make this beautiful jar desserts for two you'll need:
2 large ripe bananas, sliced and freezed
1 mango
3 tbsp of chia seeds
1,5 cup of vegetable milk
2 tsp of spirulina
2 tsp of coffe
2 tbsp of ground flax seeds
1 cup of hot water
agawa syrup or other natural sweetener

Do zrobienia tego pięknego deseru lub śniadania dla dwóch osób będziesz potrzebować:
2 dużych, dojrzałych bananów, pokrojonych i zamrożonych
1 mango
3 łyżek nasion chia
1,5 szklanki roślinnego mleka
2 łyżeczek spiruliny
2 łyżeczek kawy
2 łyżek mielonego lnu
1 szklanka gorącej wody
syrop z agawy albo inny naturalny słodzik


Mix chia seeds, spirulina, milk and agawa syrup to sweeten it and leave it in the fridge for at least 4 hours, mixing it again after two. Blend frozen bananas and peeled mango slices. Put in the freezer for 20-30 minuts. Mix hot water, coffe, flax seeds and some agawa syrup, until gets thick. Pour in the jar the coffe pudding. Then pour in the chia seeds. Let it mix, they will still be recognizable, like on the foto. End up with mango smoothie and decorate it with crushed nuts, popped seeds, coconut flakes or cocoa nibs. Enjoy! the easiest way to consume it is through tube, but you always can try eating it with spoon.

Zmieszaj nasiona chii, spirulinę, mleko i syrop z agawy. Zostaw w lodówce na przynajmniej 4 godziny, mieszając ponownie po dwóch. Zblenduj mrożone banany i obrane i pokrojone mango. Zostaw w zamrażarce na 20-30 minut. Mieszaj len, kawę, gorącą wodę i syrop z agawy, aż zgęstnieje. Wlej do słoika najpierw len, później nasiona chia. Nie przejmuj się tym, że się mieszają, warstwy nadal będą widoczne, jak na obrazku. Wykończ smoothie z mango. Udekoruj kruszonymi orzechami, ekspandowanymi nasionami, płatkami kokosowymi lub kruszonym ziarnem kakao. Smacznego! Najlepiej się to pije, ale możesz spróbować zjeść to łyżką.
  

Don't forget to check out my Instagram account! https://www.instagram.com/dr.mossylawn/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz