poniedziałek, 8 maja 2017

Wholemeal potato spaghetti carbonara(Yeah, it sounds crazy, doesn't it?)

You surely know spaghetti carbonara, though I bet, some of you think of it as of a combination of pasta, heavy cream, eggs and bacon... But in Italy the sauce is made simply from egg yolks, and that's the carbonara I remember and love... And this version made of potato is just so insanely creamy and eggy, with bits of crispy smoked tofu bacon... You must have this recipe in your notebook, and I promise you, you won't be disapointed :D

Na pewno znasz spaghetti carbonara, ale założę się, że kojarzysz je z kombinacją makaronu, kremówki, jajek i boczku... Ale w Włoszech ten sos jest robiony z żółtek jajek, i właśnie taką carbonarę pamiętam i kocham... I ta wersja zrobiona z ziemniaka(Ah, ta nasza pyrka kochana :')) jest po prostu tak niesamowicie kremowa i jajeczna, z kawałeczkami chrupiącego boczku z wędzonego tofu... Musisz mieć ten przepis w swoim przepiśniku, i obiecuję wam, nie zawiedziecie się nim :D





For 4-5 people you'll need:
500 g of wholemeal spaghetti
2 medium potatoes(300 g)
1 medium onion(100 g)
1 1/2 tsp of kala namak salt
2-3 garlic cloves
2-3 tsp of nutritional yeast(you will find the recipe here)
1 tsp of turmeric powder(optional)
5 tbsp of pasta water
fresh black pepper, salt
parsley
// optionally:
1 180 g block of smoked tofu
pinch of garlic powder
pinch of smoked paprika powder
1 tbsp of vegetable oil
1 tsp of soy sauce

Dla 4-5 osób będziesz potrzebować:
500 g pełnoziarnistego spaghetti
2 średnich ziemniaków
1 średniej cebuli
1 i 1/2 łyżeczki soli kala namak
2-3 ząbków czosnku
2-3 łyżeczek płatków drożdżowych(przepis znajdziesz tutaj)
1 łyżeczki kurkumy
5 łyżek wody po gotowaniu makaronu
świeżo zmielonego pieprzu, soli
natki pietruszki
// opcjonalnie:
1 kostki wędzonego tofu 180 g
szczypty wędzonej papryki
szczypty granulowanego czosnku
1 łyżki oleju roślinnego
1 łyżeczki sosu sojowego





1. Boil pasta in heavily salted water. Drain the pasta and save 5 tbsp of pasta water
2. Meanwhile, boil peeled and chopped potatoes and onion until tender and soft and blend with kala namak salt, pasta water, turmeric powder, garlic cloves and nutritional yeast and season the sauce with salt and pepper
3. MEANWHILE on the third pan fry finally diced tofu on oil mixed with paprika, garlic powder and soy sauce for 10 minuts on medium heat and mix all together
4. Serve in bowls garnished with chopped parsley

1. Ugotuj makaron w mocno osolonej wodzie. Odsącz i zachowaj 5 łyżek wody
2. W międzyczasie ugotuj obrane i drobno pokrojone ziemniaki i cebulę na miękko i zblenduj z kala namak, wodą po makaronie, kurkumą, czosnkiem i płatkami drożdżowymi i dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą
3. W międzyczasie na trzecim palniku smaż drobno pokrojone w kostkę tofu na oleju zmieszanym z papryką, granulowanym czosnkiem i sosem sojowym przez 10 minut na średnim ogniu i zmieszaj wszystko z sobą
4. Podawaj w miskach udekorowane siekaną natką pietruszki





Don't forget to check my Instagram account! https://www.instagram.com/dr.mossylawn/

2 komentarze:

  1. This is amazing! I used leftover seitan ham. Thank you for the recipe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you so much! Seitan ham is actually a great idea!

      Usuń