czwartek, 4 maja 2017

Sunflower seed vanilla milk(Well, it's grey, but still it's insanely delicious)

Grey is a color- a really beautiful and toned color, with many, many deep shades. It matches all the colors, and that's what makes it unique. Yeah. I made this up just because sunflower seed milk is gray. And I tried to convince you, that it's not a big deal... And it really isn't- once you try it. It's creamy and sweet, delicious with morning coffe or with chia seeds. And it's really cheap comparing to other vegan milks to make... Maybe let's get to the recipe:

Szary jest jednym z piękniejszym kolorów- stonowany, z wieloma głębokimi odcieniami. Pasuje do wszystkich barw, I to czyni go wyjątkowym. I tak, zmyśliłem to, żeby Was przekonać do tego mleka- bo mleko z nasion słonecznika ma właśnie taki kolor. Co nie zmienia faktu, że jest naprawdę pyszne- słodkie, kremowe i lekko waniliowe, idealne do porannej kawy lub do nasion chia. W dodatku jest bardzo, bardzo tanie w przygotowaniu w porównaniu do innych mlek roślinnych... Może przejdźmy od razu do przepisu ;)





You'll need:
1/2 cup of sunflower seeds
2 cups of water plus more for soaking
1/2 vanilla pod
15-20 dates
salt
cheesecloth

Będziesz potrzebować:
1/2 szklanki nasion słonecznika
2 szklanek wody plus więcej do namaczania
1/2 laski wanilii
15-20 daktyli
soli
gazy jałowej





1. Soak seeds and dates overnight
2. Blend 2 cups of water, dates, sunflower seeds, vanilla and a pinch of salt for 3-5 minutes
3. Strain through cheesecloth and wring every single drop out of it
4. Enjoy with anything you want!

1. Nasącz daktyle i nasiona słonecznika przez noc
2. Blenduj 2 szklanki wody, nasiona, daktyle i wanilię i szczyptę soli przez 3-5 minut
3. Przesącz przez gazę i wyżmij każdą kroplę
4. Pij z czymkolwiek zechcesz!





Don't forget to check my Instagram account! https://www.instagram.com/dr.mossylawn/

6 komentarzy:

  1. Ile można przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tydzień w lodówce, ale będzie się rozwarstwiać

      Usuń
  2. nie jestem fanem wpychania wszędzie cukru stąd pytanie czy bez daktyli nadal jest smaczne?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy blenduje się w tej samej wodzie co się namaczało?

    OdpowiedzUsuń