Tho it took more than 3 hours to finish it... But it's definitely worth it. Not only will you get a jar of homemade nutritional yeast of quality way better than storebought-one, but also you will spend less. Well... Let's get to the recipe!
Więc, robienie płatków drożdżowych było niezłą zabawą ;)
Chociaż zajęło mi to ponad 3 godziny... Ale było zdecydowanie warto. Nie tylko wyprodukowujesz słoiczek domowych płatków drożdżowych, które są zdecydowanie lepszej jakości od kupnych, ale one są również dużo tańsze. Więc... Przejdźmy od razu do przepisu!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgr4MU7gIOEt4MXcJ94djp5Jojj-Z2ABRAbTQM-x6p1LYKGfB6SD8ATwyCg0y3iZ3RdZesGDSO-cFLg_UFRAG_7pliEyh658epVYuF2JtY-ye5jg2WpPEDsisQ-zT6e6ykC4mvqgQS_DSRj/s320/IMG_20170429_220553_696.jpg)
You'll need:
20 g of choosen sweetener(agawa/maple/date sirup or coconut/white/cane sugar)
200 g of cake yeast
1/3 cup of warm water
1 l jar
baking paper
rubber band
a fork/toothpick
Just mix water, yeast and 5 g of sweetener together in a jar. Take baking paper and make small holes in it. Cover the jar with this paper using an elastic band and keep for 15 minutes in a warm place. Then add another 5 g of sweetener, mix it and keep for another 15 minutes in a warm place. Repeat the process twice. Wait another hour, making sure that the jar is still in a warm place. Lay out the paper on a baking tray and bake the liquid mass in 200℃ for 10 minutes. Bake another 15 minutes with slightly opened oven doors. Bake for an hour in 100℃ and leave the yeast mass in turned off oven overnight or untill it completely cools off. Blend for a fine powder and use in your plant-based kitchen!
Będziesz potrzebować:
20 g wybranego słodziku(syropu z agawy/klonowego/daktylowego albo kokosowego/trzcinowego/białego cukru)
200 g mokrych drożdży
1/3 szklanki ciepłej wody
jednolitrowego słoika
papieru do pieczenia
gumki recepturki
widelca/wykałaczki
Zmieszaj wodę, 5 g słodziku i drożdże w słoiku, przykryj papierem przytwierdzonym gumką i podziurawionym widelcem lub wykałaczką i odczekaj 15 minut, umieszczając słoik w ciepłym miejscu. Ponownie dodaj 5 g słodziku, wymieszaj, zaczekaj 15 minut i powtórz 2 razy. Zostaw słoik w ciepłym miejscu na następną godzinę. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wylej na to masę i piecz w 200℃ przez 10 minut, 15 przy otwartych drzwiczkach i godzinę w 100℃. Zostaw w piekarniku aż całkowicie ostygnie i zblenduj na proszek. Używaj według przepisów, ale zawsze dodawaj odrobinę mniej, jako że domowe płatki drożdżowe mają intensywniejszy smak.
Don't forget to check my Instagram account! https://www.instagram.com/dr.mossylawn/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz