wtorek, 25 kwietnia 2017

Nutritional yeast(A umami powder with plenty of practical use)

So, making this was definitely fun ;)
Tho it took more than 3 hours to finish it... But it's definitely worth it. Not only will you get a jar of homemade nutritional yeast of quality way better than storebought-one, but also you will spend less. Well... Let's get to the recipe!

Więc, robienie płatków drożdżowych było niezłą zabawą ;)
Chociaż zajęło mi to ponad 3 godziny... Ale było zdecydowanie warto. Nie tylko wyprodukowujesz słoiczek domowych płatków drożdżowych, które są zdecydowanie lepszej jakości od kupnych, ale one są również dużo tańsze. Więc... Przejdźmy od razu do przepisu!





You'll need:
20 g of choosen sweetener(agawa/maple/date sirup or coconut/white/cane sugar)
200 g of cake yeast
1/3 cup of warm water
1 l jar
baking paper
rubber band
a fork/toothpick

Just mix water, yeast and 5 g of sweetener together in a jar. Take baking paper and make small holes in it. Cover the jar with this paper using an elastic band and keep for 15 minutes in a warm place. Then add another 5 g of sweetener, mix it and keep for another 15 minutes in a warm place. Repeat the process twice. Wait another hour, making sure that the jar is still in a warm place. Lay out the paper on a baking tray and bake the liquid mass in 200℃ for 10 minutes. Bake another 15 minutes with slightly opened oven doors. Bake for an hour in 100℃ and leave the yeast mass in turned off oven overnight or untill it completely cools off. Blend for a fine powder and use in your plant-based kitchen!

Będziesz potrzebować:
20 g wybranego słodziku(syropu z agawy/klonowego/daktylowego albo kokosowego/trzcinowego/białego cukru)
200 g mokrych drożdży
1/3 szklanki ciepłej wody
jednolitrowego słoika
papieru do pieczenia
gumki recepturki
widelca/wykałaczki

Zmieszaj wodę, 5 g słodziku i drożdże w słoiku, przykryj papierem przytwierdzonym gumką i podziurawionym widelcem lub wykałaczką i odczekaj 15 minut, umieszczając słoik w ciepłym miejscu. Ponownie dodaj 5 g słodziku, wymieszaj, zaczekaj 15 minut i powtórz 2 razy. Zostaw słoik w ciepłym miejscu na następną godzinę. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wylej na to masę i piecz w 200℃ przez 10 minut, 15 przy otwartych drzwiczkach i godzinę w 100℃. Zostaw w piekarniku aż całkowicie ostygnie i zblenduj na proszek. Używaj według przepisów, ale zawsze dodawaj odrobinę mniej, jako że domowe płatki drożdżowe mają intensywniejszy smak.

Don't forget to check my Instagram account! https://www.instagram.com/dr.mossylawn/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz