wtorek, 9 maja 2017

Spinach and butternut squash lasagne(The bechamel sauce is HEAVEN)

I first tried pumpkin with spinach in lasagne, when I was crazy hungry and I poured pumpkin creme soup over my spinach lasagna... And I didn't regret it at all. After that experiment spinach with pumpkin became one of my favourite kitchen pairings, especially in lasagne. And lastly I also tried cauliflower puree, and I made it(a little bit) to watery, and it almost tasted like bechamel... So I seasoned it with some nutritional yeast, white pepper and nutmeg... And I never used any other bechamel sauce. This is just the best. And so, this mash-up of those delicious components is just so good! And really cheap and healthy when you compare it to other lasagne recipes.

Po raz pierwszy spróbowałem lasagne z dynią i szpinakiem, kiedy byłem strasznie głodny i polałem kremem dyniowym moją lasagne szpinakową... I nie pożałowałem. Po tym eksperymencie szpinak z dynią zostały jedną z moich ulubionych par w kuchni, szczególnie w lasagne. I ostatnio spróbowałem puree kalafiorowego, które mi wyszło(trochę) zbyt wodniste, i smakowało prawie jak sos bechamel... Więc doprawiłem je płatkami drożdżowymi, białym pieprzem i gałką muszkatołową... I już nigdy nie używałem innych sosów. Ten jest po prostu najlepszy. A ta mieszanka wszystkich przepysznych składników okazała się być po prostu tak niesamowicie pyszna! I bardzo tania i zdrowa, porównując z innymi przepisami na lasagne.





You'll need:
500 g of wholemeal lasagne pasta
1 cauliflower head(cut in florets)
2 medium onions(about 200 g, peeled and cut)
10 garlick cloves
1 medium butternut squash(peeled and cut)
handfull of fresh thyme
1/2 cup of vegetable milk
1/2 cup of water
1 1/2 tsp of ground nutmeg
1 1/2 tsp of white pepper
1 tbsp of nutritional yeast(you'll find the recipe here)
500 g of fresh spinach leaves
salt, pepper
oliveoil
vegan almond parmesan(you can find the recipe here)

Będziesz potrzebować:
500 g pełnoziarnistych płatów lasagne
1 kalafiora(pokrojonego na różyczki)
2 średnich cebul(koło 200 g, obranych i pokrojonych)
10 ząbków czosnku
1 średniej dyni piżmowej(obranej i pokrojonej)
garści świeżego tymianku
1/2 szklanki mleka roślinnego
1/2 szklanki wody
1 i 1/2 łyżeczki gałki muszkatułowej
1 i 1/2 łyżeczki białego pieprzu
1 łyżki płatków drożdżowych(przepis znajdziesz tutaj)
500 g świeżego szpinaku
soli, pieprzu
oliwy
wegańskiego parmezanu(przepis znajdziesz tutaj)





1. Preheat the oven to 200°C
2. Cook the cauliflower and onions in a large pot until soft and tender
3. Rinse the garlick cloves and crush them with your knife
4. Mix the squash with thyme, garlick cloves, some oliveoil, salt and pepper, put on a baking tray and roast for 20-30 minutes.
5. Peel the garlick cloves and blend 5 of them with squash, saving rest for later
6. Preheat the oven to 180°C
7. Blend the cauliflower and onions with nutmeg, white pepper, nutritional yeast, peeled 5 garlick cloves, 1/2 cup of milk and 1/2 cup of water
8. Bring 1 l of heavily salted water to a boil in a large pot
9. Throw in washed spinach leaves for 3-5 minuts and rinse under cold water
10. Grease a casserole dish with oliveoil and layer first with lasagne, then with beshamel sauce, spinach and squash mash. Repeat few times, finishing with pasta, nice amount of bechamel and some almond parmesan.
11. Bake for 30-45 minuts and enjoy! I actually like it more next day, but fresh and hot is just as amazing :p

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C
2. Ugotuj różyczki kalafioru z pokrojoną cebulą w dużym garnku na miękko
3. Umyj czosnek i zmiażdż ząbki nożem
4. Zmieszaj pokrojoną dynię z tymiankiem, czosnkiem, odrobiną oliwy, solą i pieprzem, wrzuć na blachę i piecz przez 20-30 minut
5. Obierz ząbki czosnku i zblenduj 5 z nich z dynią, zostawiając pozostałe na później
6. Rozgrzej piekarnik do 180°C
7. Zblenduj kalafiora i cebulę z gałką, białym pieprzem, płatkami drożdżowymi, czosnkiem, 1/2 szklanki mleka i 1/2 szklanki wody
8. Zagotuj 1 l mocno osolonej wody
9. Wrzuć do niej umyty szpinak, gotuj przez 3-5 minut i opłucz zimną wodą
10. Wysmaruj formę oliwą i przekładaj płaty lasagne najpierw sosem beszamelowym, szpinakiem a na końcu dynią. Powtarzaj kilka razy i wykończ makaronem, pozostałym sosem beszamelowym i parmezanem
11. Piecz w piekarniku przez 30-45 minut i smacznego! Tak naprawdę to wolę ją na drugi dzień, ale świeżo wyjęta z pieca jest równie przepyszna!





Don't forget to check my Instagram account! https://www.instagram.com/dr.mossylawn/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz