wtorek, 2 maja 2017

Chickpea vegan burgers with homemade... Everything!(You really must try this one!)

This glorious burger is the best thing I've made from a long time... It's perfectly balanced in every way. And vegan potato cheese tasted AMAZING in it... I mean... It's all that can be said, to truly feel it, you must try it!

Ten niesamowity burger jest najlepszą rzeczą, jaką zrobiłem od dłuższego czasu... Jest perfekcyjny pod każdym względem. I ser z ziemniaka smakował w nim NIESAMOWICIE... Nie ma słów, które by go opisały, po prostu musisz go spróbować!





You'll need:
4 hamburger buns(I used 8 of my homemade yeast breads; You can find the recipe here)
2 cans of chickpeas(each 400 g)
1 red onion
4 garlick cloves
1 tsp of ground cilantroseeds
1 tsp of ground cumin
1 tsp of ground chilli
2 tsp of ground sweet paprika
4 tbsp of aquafaba
1 tbsp of flour
1,5 tsp of salt
handful of chopped parsley
vegan mayo(you can find the recipe here)
vegan potato cheese(you'll find the recipe here)
choosen addings(I used kale sprouts, raspberry tomato slices and lime slices)

Potrzebujesz:
4 bułek hamburgerowych(użyłem domowych chlebków; przepis znajdziesz tutaj)
2 puszek cieciorki(po 400 g)
1 czerwonej cebuli
4 ząbków czosnku
1 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczki chilli
2 łyżeczek słodkiej papryki
4 łyżek wody po cieciorce
1 łyżki mąki
1,5 łyżeczki soli
garści siekanej pietruszki
wegańskiego majonezu(przepis znajdziesz tutaj)
wegańskiego sera z ziemniaka(przepis znajdziesz tutaj)
wybranych dodatków(ja użyłem kiełków jarmużu, pomidora malinowego i plastrów limonki)





Blend chickpeas, chickpea water, flour, onion, garlick, salt, parsley and seasonings until the mass is sticky enough to make firm patties. Make 4 firm patties in size of the buns(or breads). Slice the buns and toast them. Spread them with mayo(it's necessary). Fry the patties for 5 minuts from each side and place them on bun halves. Spread the cheese on them and top with choosen addings, and finally top with left halves. Enjoy!

Zblenduj ciecierzycę, wodę po cieciorce, mąkę, cebulę, czosnek, sól, pietruszkę i przyprawy, aż będzie się dało lepić z nich kotlety. Ulep 4 kotlety wielkości bułek(albo chlebków). Przekrój bułki na połówki i przypiecz je na suchej patelni. Rozsmaruj na nich majonez(jest konieczny). Usmaż kotleciki po 5 minut na średnim ogniu z każdej strony i połóż na połówkach bułek. Rozsmaruj na nich ser i włóż wybrane dodatki, i-w końcu- wykończ pozostałymi połówkami. Smacznego!





Don't forget to check my Instagram account! https://www.instagram.com/dr.mossylawn/

2 komentarze:

  1. wygląda obłędnie! takie burgery to mogę jeść codziennie :D super przepis!

    OdpowiedzUsuń