poniedziałek, 29 maja 2017

Vegan almond basil pesto pasta(A new must-be in your kitchen!)

It's embarassing how much pasta do I use in my kitchen, but no one can deny that it's a great component- in a while you can create a stunning, delicious and beautiful dish with it. Today it's not about pasta itself, it's more about the core of this recipe: The pesto sauce, which is really stunning and quite remarkably similar to classical genovese pesto.

Tak szczerze- wstyd mi, że używam w mojej kuchni włoskiego makaronu w takich ilościach, ale nikt nie zaprzeczy, że jest to świetny składnik- w kilka chwil można z niego stworzyć wspaniałe, eleganckie i przepyszne danie. Dzisiaj tak naprawdę nie chodzi o makaron, ale raczej o rdzeń dania- sos pesto, który jest naprawdę niesamowicie smaczny i łudząco podobny do oryginalnego pesto genovese.





For 4-5 plates you'll need:
1 medium bunch of basil
2 medium garlic cloves
1/4 cup of extra virgin olive oil
1 tbsp of nutritional yeast(you'll find the recipe here)
1 tsp of salt
4 tbsp of roasted almond flakes
500 g of wholemeal pasta(preferably spaghetti)
5 tsp of pasta water
100 g of cherry tomatoes
handful of crushed basil leaves
extra virgin olive oil
vegan parmesan(you'll find the recipe here)

Do 4-5 porcji będziesz potrzebować:
1 średni pęczek bazylii
2 średnie ząbki czosnku
1/4 szklanki oliwy pierwszego tłoczenia
1 łyżka płatków drożdżowych(przepis znajdziesz tutaj)
1 łyżeczka soli
4 łyżki prażonych płatków migdałowych
500 g pełnoziarnistego makaronu(najlepiej spaghetti)
5 łyżek wody po gotowaniu makaronu
100 g pomidorków koktajlowych
garści pomiętych liści bazylii
oliwy pierwszego tłoczenia
wegańskiego parmezanu(przepis znajdziesz tutaj)





For pesto, blend basil, salt, garlic, olive oil, yeast and salt together until smooth. Throw in almonds and blend for another 10-15 seconds or more. Boil the pasta, mix pesto with pasta water and mix with pasta. Throw in cherry tomato halves, basil leaves, little bit of olive oil and serve garnished with vegan parmesan. You can use pesto sauce to many other things as a spread, sauce or a dip. Enjoy!

Zblenduj bazylię, czosnek, oliwę, płatki i sól na gładką masę. Wrzuć migdały i blenduj przez następne 10-15 sekund albo dłużej. Ugotuj makaron, zmieszaj pesto z wodą po makaronie i wmieszaj w makaron. Wrzuć pomidorki przekrojone na połowy, liście bazylii, odrobinę oliwy i podawaj z parmezanem. Możesz używać pesto do wielu innych rzeczy, na przykład jako pasty kanapkowej, sosu albo dipu. Smacznego!





Don't forget to check my Instagram account! https://www.instagram.com/dr.mossylawn/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz