środa, 14 czerwca 2017

Vegan chickpea "butter" spread

The idea of chickpea butter spread came to me when I was eating a storebought hummus... And yeah, that's a really terrible beginning of an origin story for a dish, but this is extacly my inspiration- storebought hummus with a big amount of rapeseed oil which had a slightly buttery taste. So I tried to recreate that taste and upgrade it, and I think I succeed. And here it is: Vegan chickpea butter spread. And I must say, it's really tasty, especially with some good quality, fresh bread. It doesn't taste extacly like butter, but it's a great substitute!

Pomysł wegańskiego "masła" z cieciorki przyszedł do mnie kiedy jadłem kupny hummus... I tak, to naprawdę beznadziejna anegdota wprowadzająca do przepisu, ale to właśnie była moja inspiracja- kupny hummus z olbrzymimi ilościami oleju rzepakowego, dzięki któremu miał lekko maślany posmak. Więc spróbowałem odtworzyć i ulepszyć przepis, i myślę, że mi się udało. I oto jest: Wegańskie "masło" ciecierzycowe. I muszę przyznać że jest naprawdę smaczne, szczególnie z dobrym chlebem. Nie smakuje dokładnie jak zwykły produkt, ale jest doskonałym substytutem!





For a small jar you'll need:
400 g can of chickpeas or 200 g of dry chickpeas
1 tbsp of oliveoil
1 tbsp of rapeseed or sunflower seed oil
2 tbsp of water
1 small or 1/2 of a medium garlic clove, minced
1 tsp of nutritional yeast
1/2 tsp of salt

Na mały słoiczek będziesz potrzebować:
1 puszki cieciorki 400 g lub 200 g suchej
1 łyżki oliwy
1 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
2 łyżek wody
1 małego lub 1/2 średniego ząbku czosnku(rozgniecionego)
1 łyżeczki płatków drożdżowych
1/2 łyżeczki soli





1. Strain the chickpeas through sieve or soak overnight dry chickpeas and cook them untill soft enough to easily crush them with a fork
2. Blend all the ingredients until smooth
3. Rub the paste through sieve
4. Keep in a jar in the fridge for up to the week and enjoy as a spread or a dip!

1. Przesącz cieciorkę przez sito albo namocz suchą ciecierzycę przez noc i gotuj aż będzie się łatwo dawała rozgniatać widelcem
2. Zblenduj wszystko na gładką masę
3. Przetrzyj pastę przez sito
4. Trzymaj w lodówce do tygodnia w szczelnym słoiczku i używaj zamiast masła do np. kanapek!





Don't forget to check my Instagram account! https://www.instagram.com/dr.mossylawn/

1 komentarz: