This is some special recipe I wanted to share with you, guys, because I struggled with making a good vegan broth for a longer while... But then I discovered that roasting them makes them sweeter and more flavourfull than any other way. And it's really simple! Also, I've used few tricks here that I will share with you too ;)
Ten przepis jest czymś naprawdę specjalnym czym chciałem się z Wami podzielić, bo przez długi czas miałem spore problemy z zrobieniem naprawdę dobrego bulionu warzywnego... Ale później odkryłem, że wcześniejsze podpieczenie ich w wysokiej temperaturze sprawia, że stają się słodsze i bardziej aromatyczne niż jakimkolwiek innym sposobem! Oprócz tego użyłem paru trików, które również tutaj uwzględnię ;)
For 2 litres you'll need:
2 1/2 litres of water
2 tbsp of vegetable oil
1 tsp of salt
2 carrots
2 parsley roots
2 onions
1 celeriac
5-6 stalks of thyme
10 garlic cloves
10 juniper berries(optionally)
10 allspice berries
1 tsp of black pepper
1 tsp of lovage(optionally)
1 tsp of cilantro seeds(optionally)
5-6 bay leaves
Na 2 litry bulionu będziesz potrzebować:
2,5 litra wody
2 łyżek oleju roślinnego
1 łyżeczki soli
2 marchewek
2 pietruszek
2 cebul
1 selera
5-6 gałązek tymianku
10 ząbków czosnku
10 jagód jałowca(opcjonalnie)
10 jagód ziela angielskiego
1 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczki lubczyku(opcjonalnie)
1 łyżeczki nasion kolendry(opcjonalnie)
5-6 liści laurowych
1. Cut all the veggies, but DO NOT PEEL THEM, just wash them properly. Skins hide a lot of flavor. As to onions, peel them from the outter layer and then cut. You should cut all the veggies in thin slices, as I did, it will help them ooze the flavours to the broth
2. Crush garlic cloves with a knife
3. Mix everything except water in a casserole dish
4. Bake for 10-15 minuts in 200°C
5. Boil everything until about 1/2 l of liquid dissolves
6. Strain the broth through sieve and keep in a fridge or in a freezer(I always keep some in the freezer, it's a great advantage when you want to eat something fast and flavourfull :) )
1. Pokrój wszystkie warzywa, ale ich NIE OBIERAJ, po prostu dobrze umyj. W skórkach chowa się mnóstwo smaku. Co do cebul, obierz je z jednej warstwy łupiny i pokrój, tak samo jak resztę, w cienkie plastry- to pomaga wydobyć smak warzywek w bulionie
2. Zmiażdż nieobrane ząbki czosnku nożem
3. Zmieszaj wszystko oprócz wody w naczyniu żaroodpornym
4. Piecz w 200°C przez 10-15 minut
5. Gotuj aż wyparuje 0,5 litra wody
6. Przesącz bulion przez sito i trzymaj w lodówce albo w zamrażarce(Zawsze tam trochę trzymam, na wypadek gdybym miał ochotę na coś aromatycznego i szybkiego :) )
Don't forget to check my Instagram account! https://www.instagram.com/dr.mossylawn/
Swietny przepis 😍
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń