Well
It's definitely the best milk I've made ex aequo with almond milk- roasted hazelnut chocolate milk. It's sweetened with dates, which gives it extra aroma... And the consistency is amazing- identical with diary milk. So, here's the recipe:
Więc
To jest zdecydowanie najlepsze mleko, jakie zrobiłem ex aequo z mlekiem migdałowym- mleko czekoladowe z prażonych orzechów laskowych. Jest słodzone daktylami, co daje mu głębszy aromat... I konsystencja jest niesamowita- identyczna z krowim mlekiem. Może przejdę do przepisu:
You'll need:
1 cup of hazelnuts
2 cups of water plus more for soaking
15-20 soaked dates or 5 tbsp of maple syrup(eventually other sweetener, like agawa syrup)
2 tbsp of cocoa
pinch of salt
Będziesz potrzebować:
1 szklanki orzechów laskowych
2 szklanek wody plus więcej do namaczania
15-20 namoczonych daktyli albo 5 łyżek syropu klonowego(ewentualnie innych słodzików, jak syropu z agawy)
szczypty soli
Roast the hazelnuts, soak them overnight and blend them with all of the ingredients. Soak through a cheesecloth and wring well. Drink whole milk just like that, or use it for coffe, just don't add cocoa powder. Or do, if you like mocha ;) The hazelnut mince from the milk can be used as edible ground for desserts after adding more sweetener and cocoa powder.
Podpraż orzechy, nasącz je w wodzie przez noc i zblenduj z wszystkimi składnikami. Przesącz przez gazę i wyżmij cały płyn. Wypij całe mleko od razu albo zachowaj je sobie, na przykład, do kawy, tylko pamiętaj, żeby nie dodawać kakao... Chyba że lubisz mochę ;) Resztki orzechów możesz wymieszać z dodatkową porcją słodzików i kakao i użyć jako jadalnej ziemi w deserach; bardzo polecam
Don't forget to check my Instagram account! https://www.instagram.com/dr.mossylawn/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz