poniedziałek, 1 maja 2017

Creamy vegan aquafaba mayo(Mistaken with normal mayo during Easter holidays)

It took me few times to perfect this recipe. My first try was a complete disaster; And with every next time I was thinking of new proportions, until I nailed the consistency I wanted; Creamy, but not to stiff, still tasting extraordinary- rich, with lemony aroma and with perfect tangy finish thanks to extra virgin oliveoil... To be honest- it's better than almost any mayo I've ever tried.

Doprowadzenie tego przepisu do perfekcyjności zajęło mi sporo czasu... Za pierwszym razem spotkała mnie porażka; I za każdym następnym razem udoskonalałem proporcje, aż osiągnąłem pożądaną konsystencję; Kremową, ale niezbyt sztywną, o doskonałym bilansie smaków- delikatnie kwaskowatym i cytrynowym z lekką goryczką na końcu języka dzięki oliwie pierwszego tłoczenia... Szczerze, jest to jeden z najlepszych majonezów, jakich kiedykolwiek próbowałem.





You'll need:
12-15 of soft chickpeas
3 tbsp. of aquafaba
2 tsp of Dijon mustard
2 garlick cloves
1 tbsp. of lemon juice
120 ml(1/2 cup) of vegetable oil
60 ml(1/4 cup) of extra virgin oliveoil
salt, pepper

1. Blend everything but oils until really smooth.
2. Transfer to a tall container wide just enough to fit an immersion blender's head. Drizzle slowly vegetable oil, still blending.
3. Still blending, drizzle in oliveoil and season with salt and pepper.
4. Transfer to a jar, keep in the fridge for up to the week and... Just enjoy with anything you want!


Będziesz potrzebować:
12-15 ziaren cieciorki z puszki lub ugotowanej
3 łyżek aquafaby
2 łyżeczek musztardy Dijon
2 ząbków czosnku
1 łyżki soku z cytryny
120 ml(1/2 szklanki) oleju roślinnego
60 ml(1/4 szklanki) oliwy extra virgin
soli, pieprzu

1. Zblenduj wszystko oprócz olejów na gładką masę
2. Przenieś do wysokiego naczynia do blendowania na tyle szerokiego, żeby zmieściła się główka blendera. Powoli wlewaj olej, ciągle blendując masę.
3. Powoli wlewaj oliwę, ciągle blendując masę i przypraw solą i pieprzem
4. Przenieś do słoika i trzymaj w lodówce do tygodnia i... Jedz z wszystkim, czego zapragniesz!


Don't forget to check my Instagram account! https://www.instagram.com/dr.mossylawn/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz